✕ Stäng

Fluor ger skydd mot karies

Fluor är den huvudsakliga behandlingen för att motverka kariesangrepp på tänderna. Allt socker som finns i livsmedel angriper tänderna och bildar bakterier på tandens yta. Motverkas inte detta kan du få hål. Med fluorbehandling kan du reparera små hål och förhindra uppkomsten av nya.

Emilie Karlson, Skribent
Senast uppdaterad 21 september 2015

Fluor finns i naturen

FluorFluor är ett grundämne som finns i berggrunden, i mineraler och i olika jordarter. Vi får därför i oss fluor genom det vi äter och dricker.

Tyvärr räcker inte den mängden för att ge tanden det skydd den behöver. Därför måste man borsta tänderna med fluor minst två gånger dagligen.

Tanden får därmed en direkt behandling på ytan och runt omkring.

Så använder du fluor

Det finns mängder av olika tandkrämer att köpa i dagligvaruhandeln som innehåller fluor. När du väljer tandkräm är det viktigt att jämföra fluorhalten i de olika produkterna. Utöver tandkräm finns det andra produkter som innehåller fluor exempelvis tabletter, munskölj, tuggummi och tandtråd.

Följ din tandläkares ordination på vilken typ av fluorprodukt du ska använda.

Intensivbehandling av fluor

Vissa människor är mer benägna att drabbas av kariesangrepp än andra. Detta kan bero på den individuella salivproduktionen eller så kan det ha en ärftlig faktor. Är man mycket kariesbenägen kan man hos tandläkaren göra intensivbehandlingar med fluor. Hos tandläkaren läggs då antingen en speciell fluorgel på tänderna alternativt att man lackar tänderna med fluor.

Idag innehåller även många fyllningsmaterial fluor, för att minska att tanden drabbas av karies ytterligare.

För mycket fluor

Får man i sig för mycket fluor under tiden som tänderna utvecklas kan det bli störningar i tandens emalj. Förändringen som sker i emaljen kallas för Dental Fluoros och gör att tänderna får vita fläckar på sig. Med tiden kan dessa förändringar synas mer, missfärgas och ge tanden en ojämn yta.

Dental Fluoros är inte något du behöver oroa dig för om du lever i ett område som har mellan 1-1,2 milligram fluor per liter vatten. I Sverige behöver du alltså inte vara orolig över att få i dig för mycket fluor via dricksvattnet då det enbart innehåller cirka 0,2 milligram per liter vatten.

Bra att veta om fluor

Idag blir många patienter ordinerade att skölja munnen med fluor när de är hos tandläkaren. Men något som är viktigt att tänka på är att inte skölja med fluor för sköljandets skull. Har du lättare att drabbas för kariesangrepp än andra är det däremot viktigt att du får mer fluor än den som finns i tandkrämen. Med andra ord ska inte fluor ordineras per automatik till alla patienter.

En annan sak som kan vara bra att tänka på och veta om är att när alla står och spottar ut fluor i handfatet går fluoret direkt ut i dricksvattnet och naturen. Det kan på längre sikt vara miljöfarligt. Kanske är det då bättre att tugga fluortabletter?

Egenborrad brunn?

Har du och din familj en egenborrad brunn är det viktigt att vattnet i brunnen kontrolleras. Det kan nämligen vara så att det finns förhöjda halter av fluor i vattnet. Detta kan på längre sikt leda till att du och speciellt dina barn kan få dental fluoros.

Emilie Karlson
Skribent
Publicerad 16 oktober 2013, senast uppdaterad 21 september 2015
Källor: 1177, Svenskt vatten, Tandläkartidningen

Senaste Nytt