✕ Stäng

Fluortanten

Fluortanten kom ut till skolorna och gav eleverna fluorskölj mellan 1960- och 1980-talet. Detta för att rädda elevernas tandhälsa.

Linda Nestor, Skribent
Senast uppdaterad 21 september 2015

Fluortanten

Fluortanten – obligatorisk munskölj

Mellan 1960-1980 fanns ”fluortanten” som gav alla elever fluorsköljning i skolan. Fluorsköljningen var obligatorisk och alla elever fick en engångsmugg med fluorsköljning i och fick sedan gurgla detta i två minuter för att sedan spotta ut det.

Varför en fluortant?

Fluortanten är ett slanguttryck för den tandhygienist eller tandsköterska som kom ut i skolorna för att informera om tandvård och se till att alla elever i låg och mellanstadiet genomförde sina fluorsköljningar. Orsaken till detta var att elevernas tandhälsa var väldigt dålig under 1960-talet och staten försökte komma på en lösning för detta.

Fluortanten försvann

Fluorsköljningen i skolan avslutades i början på 90-talet därför att tandhälsan var bättre och därmed hade också satsningen lyckats. 

Fluortantens dag – främja tandhälsan

Den 1 september är det fluortantens dag, vilket har firats sedan 2009. Under fluortantens dag brukar fluortanter besöka offentliga platser, bjuda på fluorsköljning och informera om tandhälsan.

Fluortantens budskap

Fluortantens budskap är följande till eleverna är tänderna är viktiga, att du ska borta de noggrant morgon och kväll med fluortandkräm, även dina nya kindtänder. Att du inte ska småäta mellan måltiderna och att du ska dricka vatten när du är törstig.

Om du ska äta chips, godis och läsk – se till att du endast gör det en gång i veckan.

Linda Nestor
Skribent
Publicerad 30 augusti 2013, senast uppdaterad 21 september 2015
Källor: Folktandvården

Senaste Nytt