✕ Stäng

Forskare varnar för fluor till barn – men får kritik

Forskare i en ny studie hävdar att det finns en koppling mellan kemikalier, så som fluor, med antal barn som får diagnoser så som autism, dyslexi och adhd. Andra forskare motsätter sig dock studien.

Redaktionen
Senast uppdaterad 21 september 2015
Forskare varnar för fluor till barn

Det finns en ständig diskussion om fluor i dricksvatten påverkar eller inte.

Efter att ha undersökt studier där barn får fluor i sitt dricksvatten, bland annat i Kina, så visar resultaten att det finns en minskad intelligens hos dessa barn.

Detta rapporterar CNN om, och en artikel om studien är publicerad i medicintidskriften Lancet Neurology. I artikeln står det bland annat att forskarna oroar sig över att världen utsätts för giftiga kemikalier i tysthet som orsakar beteendestörningar och skadar framtida färdigheter.

Detta har dock fått andra forskare att reagera. De anser att slutsatserna är högst spekulativa. Inte minst när det gäller fluor.

”De citerar bara en artikel, som endast jämför medelintelligensen hos barn i byar med olika halter av fluor, utan att ta hänsyn till andra faktorer och utan att mäta fluorhalterna i olika barn eller jämföra deras IQ. Det är inga hållbara bevis”, säger epidemiologen Jean Golding vid universitetet i Bristol till TT-AFP.

Fler nyheter

Senaste Nytt