✕ Stäng

Orolig för fluor? Nu ska all forskning redovisas

Idag sprids negativa åsikter om fluor som aldrig förr. Där många föräldrar är oroliga för att ge fluortandkräm till sina barn. Därför kommer nu Tandläkarförbundet att ta fram ett nytt kunskapsunderlag om den forskning som finns om fluors positiva och möjligen negativa effekter.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015
Orolig för fluor? Nu ska all forskning redovisas

Fluor är särskilt viktigt hos barn då nya tänder är extra känsliga. Samtidigt är det många föräldrar som oroar sig för att ge fluor till sina barn.

Kritiska röster om fluor har alltid funnits även om det har gått i vågor. Men nu, i och med sociala medier, är spridningen och oron större.

Efter larm från många tandläkare som rapporterar om föräldrar som väljer bort fluortandkrämen till sina barn väljer nu Tandläkarförbundet att lyfta frågan på allvar.

Därför kommer Tandläkarförbundet, som vänt sig till ett av sina vetenskapliga råd om hjälp, att samla ihop den forskning och den dokumentation som finns och fluorets fördelar och potentiella biverkningar.

Målet är att ta fram ett faktaunderlag som ska ligga på Tandläkarförbundets hemsida. Detta ska vara ett stöd för de personer som jobbar inom tandvården och som möts av oroliga frågor om fluorets effekter. Det rapporterar Tandläkartidningen om i artikeln ”Nu ökar oron för fluor”.

– För tandvårdspersonal har fluor under en lång tid varit så självklart att man inte lagt ner tillräckligt med tid på att skapa en ordentlig kunskapsbank att argumentera utifrån. Om vi inom tandvården tror att allt redan är klappat och klart, då är det lätt att bli lite handfallen. Vi behöver på ett pedagogiskt sätt kunna förmedla de vetenskapliga erfarenheter som finns tillgängliga idag, säger Göran Koch, professor emeritus i pedodonti vid Odontologiska institutet, till Tandläkartidningen.

I den forskning som finns idag råder det ingen tvekan om att fluor är ett effektivt sätt att minska karies. Speciellt när tänderna är nya och extra sårbara.

Motståndarna mot fluor anser dock att detta inte är värt de potentiella risker som fluor skulle kunna innebära. Där risker som invalidiserande fluoros och neurotoxiska effekter diskuteras.

– Här är det viktigt att understryka att inga av ovanstående biverkningar är aktuella för den fluormängd eller fluorprogram som tandvården rekommenderar, säger Göran Koch till Tandläkartidningen.

Fler nyheter

Senaste Nytt