✕ Stäng

SBU: Colgate gör oetisk forskning på barn

För att bevisa att fluor tillsammans med arginin skyddar bättre mot karies lät Colgate hundratals barn använda tandkräm utan fluor i ett halvår. Oetiskt enligt SBU.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015
Colgate gör oetisk forskning på barn

Foto: Makelessnoise, Creative commons

Tandkrämstillverkaren Colgate har bedrivit oetisk forskning på barn. Det anser Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).

För att bevisa att en ny tandkräm som innehåller fluor och arginin är bättre än konkurrenternas lät man hundra barn i Kina, under 2013, testa denna tandkräm. Men för att jämföra effekten av tandkrämen lät man också hundra barn borsta tänderna med tandkräm utan fluor.

Forskningen underkänds nu av SBU. Inte bara på grund av det oetiska i att ge barn tandkräm utan fluor när man vet att detta ger mer karies. Utan också att studien inte kan bevisa att den aktuella tandkrämen är bättre än vanlig fluortandkräm.

Colgate svarar dock på kritiken och säger att den forskningen som bedrevs godkändes av etikkommittén vid ett ledande universitet. Samt att forskningen gjordes i ett land där användandet av icke-fluor är utbrett.

Fler nyheter

Senaste Nytt